Hospice Nijkerk e.o. – Eline Medendorp

“Wat onze gasten nog willen eten, dat moet kwaliteit hebben”

Verpleegkundige Eline Medendorp is coördinator zorg en facilitair in Hospice Nijkerk e.o. Het hospice werd in 2008 verzelfstandigd vanuit het ernaast gelegen woonzorgcomplex Amaris Arkemheem. Hospice Nijkerk biedt 24 uur per dag palliatieve terminale zorg aan maximaal zes ongeneeslijk zieke mensen.

Toen Hospice Nijkerk e.o. werd verzelfstandigd waren er heel wat besluiten te nemen. Eén daarvan was de verzorging van de maaltijden voor de ongeneeslijk zieke mensen, de gasten. Moest er een aparte groep vrijwilligers worden samengesteld voor het dagelijkse koken, of was er een andere oplossing denkbaar? Coördinator zorg en facilitair Eline Medendorp herinnert zich de discussie van destijds heel goed: “We kwamen alles afwegend tot de conclusie dat we met de inzet van een speciale kookploeg teveel zouden moeten organiseren. Want per dag voor vier tot zes gasten, vier tot zes verschillende maaltijden klaarmaken? Dat gaat niet.”

Kleine componenten

Daarop volgde een zoektocht via internet en sprak Eline Medendorp met een aantal aanbieders van maaltijdservices.  Al snel kwam Uw Huistraiteur bovendrijven. “De kleine maaltijdcomponenten, die Uw Huistraiteur in het assortiment heeft,  vind ik heel belangrijk. Onze terminaal zieke gasten eten soms niet meer dan één hapje”. Uw Huistraiteur heeft ook drievaksmaaltijden in het assortiment. “Deze worden vaak gebruikt door familieleden die gezellig mee willen eten en door familie die in het hospice komt waken”, zegt Medendorp.

Ook de flexibiliteit die Uw Huistraiteur biedt, is zeer aantrekkelijk voor het hospice.  “Onze gasten hoeven niet een week van tevoren op te geven wat ze willen eten. We hebben de keuken van Humanitas bezocht en de maaltijden geproefd. Heerlijk! Uw Huistraiteur bezorgt de maaltijden tot in de diepvries en ze leggen ook heel goed uit hoe het opwarmen van de maaltijden in z’n werk gaat . Toen had ik zoiets van: we gaan het gewoon proberen.”

Smaakontwikkeling

Bijna tien jaar later staat Eline Medendorp nog steeds vierkant achter de beslissing van toen.  “Andere aanbieders van maaltijden zijn beslist niet zo flexibel. Maaltijden lang van tevoren en in grote hoeveelheden bestellen, heeft bij ons geen zin. Mensen komen hier niet omdat ze vakantie nodig hebben, maar omdat ze in de laatste fase van hun leven zijn. Onder invloed van medicatie verandert de smaakontwikkeling van onze gasten vaak snel en de speekselvorming kan afnemen. Genoten ze voorheen bijvoorbeeld van gehaktballetjes, dan kan het zijn dat ze daar helemaal geen zin meer in hebben. We vinden het fijn dat we dan kunnen zeggen: ’waar heb je nú heel veel zin in?’ Of iemand bijvoorbeeld iedere dag vis wil eten, twee keer per dag warm of ’s avonds laat: het kan allemaal met de maaltijden van Uw Huistraiteur. Het is geen enkel probleem.”

Flexibel

“Flexibiliteit is voor ons dus heel belangrijk en een heel sterke kant van Uw Huistraiteur”, zegt Eline Medendorp. Het betekent ook dat er geen vaste frequentie is in het bezorgen van de maaltijden. “Soms komt Uw Huistraiteur een keer per twee weken, maar het komt ook voor dat ik drie maanden geen bestelling heb, omdat er dan nauwelijks is gegeten door ons gasten. Voordeel is dat we daarom heel weinig voedsel hoeven weg te gooien.”

Eline Medendorp benadrukt dat ook de kwaliteit van de maaltijden heel belangrijk is.

“Wat onze gasten willen en nog kunnen eten, dat moet kwaliteit hebben. Al neemt iemand er maar één klein hapje van. We trainen onze vrijwilligers ook om de maaltijden mooi aan te bieden: op een klein bord, mooi gedekt, met een bloemetje erbij. We willen graag dat onze gasten het eten als een feestje beleven.”

Tevreden

Zo nu en dan komt het voor dat coördinatoren van andere hospices naar haar ervaringen met Uw Huistraiteur vragen, en dan kan ze alleen maar positief zijn. En zo zijn ook andere hospices en hun gasten tevreden klanten geworden van Uw Huistraiteur.

Eline Medendorp tenslotte:  “We willen in het hospice kwaliteit van leven toevoegen aan de dagen en geen dagen aan het leven. Bij die kwaliteit van leven horen ook de maaltijden.”